Sağ Sırt Kaburga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Sağ Sırt Kaburga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Sırt Kaburga Ağrısı

Akciğerlerin etrafını çevreleyen kemik yapılar, insanlarda on iki adet bulunmaktadır. Kaburgaların temel görevi, akciğerleri ve diğer hayati organları dış etkenlerden korumaktır. Kaburgalar sadece akciğerleri değil, aynı zamanda kalbi, karaciğeri ve dalağı da çevreleyerek koruma sağlar. Kaburga ağrısı, göğüs duvarında yer alan yapıların herhangi birinde meydana gelebilir. Bu yapılar; cilt, kas, kemik, akciğerler, kalp, karaciğer ve dalaktır. Ayrıca, kaburga ağrısı vücudun başka bölgelerinden yansıyan ağrılar da olabilir. Sağ sırt tarafına yansıyan ağrı, kaburga altında olmayıp vücudun başka bir bölgesinden kaynaklanan ağrının kaburgaya yansıması durumudur.

Sağ Sırt Kaburga Ağrısı Nedenleri

Kaburga Kırıkları:

Herhangi bir travma sonucu kaburgalarda kırıklar meydana gelebilir. Kırık belirtileri arasında ağrı, kızarıklık ve şişlik bulunur. Bu gibi durumlarda kişi, ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmalıdır. Kırık çok ciddi boyutlarda değilse hasta yatarak basit bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak ciddi boyutlarda ve organları tahrip eden kırıklar ameliyat gerektirebilir.

Enfeksiyonlar:

Enfeksiyonlar, göğüs duvarında yer alan yapıların herhangi birinde görülebilir. Bu yapılar; kas, cilt, kemik, plevra, akciğerler, kalp, karaciğer ve dalağı içerir. Cilt enfeksiyonları genellikle dışarıdan fark edilebilir. Kemik enfeksiyonları ise tıp dilinde osteomyelit olarak adlandırılır ve oldukça tehlikelidir. Hastanın sağ sırt kaburga ağrısına ek olarak gece terlemeleri, iştah kaybı ve kilo kaybı da mevcuttur. Bu durumlar uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirebilir ve kişi hastanede kalabilir. Akciğer enfeksiyonları ise kendini alt solunum yolu ağrıları ile belli eder. Bu bulgular; ateş, öksürük, sağ sırt kaburga batması, balgam çıkarma ve halsizliktir. Çıkarılan balgamın özellikleri oldukça önemlidir. Kan bulunması kişi için alarm durumuna geçilmesini gerektirir ve geç kalmadan hekime başvurulmalıdır.

Mideden Yansıyan Ağrı:

Mide ağrısı birçok sebebe bağlı olabilir. Bu nedenler arasında gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıklar yer alır. Özellikle ağrı sağ arka sırt kısmına vuruyorsa, mide üst kısmında bir sorun var demektir. Bu durum ancak çok şiddetli olduğunda sırt bölgesine yansıyabilir. Kişi bu ağrının midesinden değil, sırtından kaynaklandığını düşünebilir.

Hepatomegali:

Hepatomegali, karaciğerin normal hacminin üstüne çıkması durumudur. Bu durumda büyüyen karaciğer kaburgalara aşırı baskı yapar. Karaciğer sağ tarafta bulunduğundan dolayı daha çok sağ tarafta ağrı oluşturur. Ancak bu ağrı sol tarafa da yansıyabilir. Hepatomegali sebepleri arasında obezite, hepatitler, karaciğer kalp yetmezliği, karaciğer yağlanması, alkolik olmayan karaciğer yağlanması, kistler, Wilson hastalığı, tümörler, Gaucher hastalığı, lösemi, lenfoma, karaciğer kanserleri, sıtma, Reye sendromu, otoimmün hastalıklar bulunur. Bu durumlar sağ sırt kaburgada ağrılara yol açabilir. Bu gibi durumlarda vakit geçirmeden bir hekime başvurmak önemlidir.

Ekstra Bilgiler:

Sağ sırt kaburga ağrısının teşhisi ve tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında:

  • Fizik muayene
  • Röntgen ve MR görüntüleme
  • Kan testleri
  • Biyopsi
yer almaktadır. Bu yöntemler sayesinde ağrının kaynağı tespit edilerek uygun tedavi yöntemleri belirlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet

11 Temmuz 2024 Perşembe

Sağ sırt kaburga ağrısı için Hangi bölüme başvurulmalı acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mehmet Bey,

Sağ sırt kaburga ağrısı için öncelikle bir dâhiliye (iç hastalıkları) uzmanına başvurabilirsiniz. Dâhiliye doktoru gerekli görürse sizi ortopedi veya fizik tedavi gibi ilgili diğer bölümlere yönlendirebilir. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni