{ "title": "Kaburga", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/kaburga.jpg", "date": "23.01.2024 03:07:27", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Kaburga, Göğüs kafesinde 12 çift kaburga vardır. Kaburgalar arkada sırt omurlarıyla eklemleşirler. Önde değişik bir eklemleşme gösterirler. İlk yedi kaburga kıkırdak kısımlarıyla kemiğe eklemleşiyor. Bunlara \" kosta vera\" denir. Son beş kaburgaya yay kaburgalar (Kosta spuriae) deniyor. Bunların ilk üç çiftinin kıkırdak uçları birbiriyle birleşiyor. Sonra yedinci kaburgaların kıkırdakları yardımı ile sternuma tutunurlar. Son iki çift kaburga birleşmez kaburgalar.
(Kosta spuriae fluetiantes) deniyor. Bu kaburgaların ön uçları, göğüs kasları arasında serbest halde bulunuyor. İnsan vücudundaki kaburgalar, kemik kaburgalar ve kıkırdak kaburgaları olarak iki bölümden oluşuyor.

Kemik kaburga, arkada sırt omurlarıyla eklemleşiyor. Kıkırdak kaburga ise önde olan iki yedi çifti göğüs kemiğiyle, sonraki üç çift birbirine ve yedinci kaburgalarla bağlantı içindedirler. Son iki kaburga çiftlerinin kıkırdak bölümleri serbest oluyor. Kaburgalar birbirleri ile bağlantı içindedir. Son iki kaburga çiftinin kıkırdak bölümleri serbesttir. Kıkırdak kaburgalar kişi yaşlandıkça kemikleşirler. Bu göğüs kafesinin esnekliğinin azalmasına neden olur.

Kaburga insan vücudunda toplamda 24 kemikten oluşuyor. 12 adet sağ göğüs kafesinde bulunuyor ve 12 tane sol göğüs kafesinde olmak üzere toplam 24 tane kemiklerden kaburga meydana geliyor. Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşir ve göğüs kafesini meydana getiren kemik topluluğudur. Kaburgaların akciğeri, kalbi ve karaciğeri korumaya ve desteklemeye yarıyor. Soluk alıp vermede diyaframı koruyor. Ayrıca kaburgalar, omuz ve karın kasları için geniş bir taban meydana getiriyor. Soluk alırken kaburgalar yukarı kalkıyor. Bu hareket diyaframın hareketi ile göğüs boşluğunun genişlemesine yardımcı oluyor. Böylece akciğerlerin içine burundan hava girmesine sebep oluyor. Göğüsün genişlemesi beyin sapındaki soluk alma merkezinin sinir yolları vasıtası ile kaburga kaslarına sinyal yolluyor ve bunun sonucunda gerçekleşiyor. Bu kasların kasılması ile kaburgalar arasındaki mesafe artar. Oluk almadan sonra diğer kaburga kasları kaburgaları tekrar bir araya çekiyor. Sonra göğüs kafesini daraltıp soluk vermeyi sağlıyor.

Kaburga kemiklerinin ilikleri, vücudun kan yapma sisteminin önemli bir kısmını meydana getiriyor. Bu yüzden kaburga ilgili, uzun kemik iliklerinin aksine kırmızıdır ve sarı yağ dokusu azdır. Göğüs kafesini oluşturan kemikler yassı ve uçları uzundur. İnsanda 12 çifttir. Arka uçları omurlara eklidir. Üstteki 7 çiftinin ön uçları göğüs kemiğine ondan sonraki 3 çiftinin ön uçları ise birbirlerine bağlanarak 7. Kaburga çiftine eklenir. 11 ve 12. Kaburga çiftinin ön uçları bir yere bağlanmaz, serbesttir. Kaburgalar çok esnek olmakla birlikte dışarıdan bir çarpma ya da basınç sonucu kırılabilirler. Fakat kaynaması en kolay kemiklerdir.
" } ] }