{ "title": "Kaburga Zedelenmesi", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/kaburga-zedelenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 15:49:43", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Kaburga Zedelenmesi, Genellikle göğüs bölgesini etkileyen, çarpma, darp, zorlanma vb. Hareketler kaburga zedelenmesine neden olur. Zedelenmeden sonra göğüs bölgesine dokunmakla artan ağrıda kaburga zedelenmesinden şüphelenilir. İlerleyen yaşlara bağlı olarak kemiklerin daha kırılgan olması nedeni ile en ufak bir çarpma veya zorlu öksürük sonrası kaburga zedelenmesi görülebilir. Böyle bir olaydan sonra hemen doktora başvurulmalıdır. Kaburga zedelenmelerinin bazıları röntgende görülmeyebilir fakat içteki hayati organlara zarar verme ihtimali olduğundan hemen röntgen çekilmelidir. Kaburga zedelenmelerinin ardından ağrı hemen hissedilmeyebilir birkaç günün sonunda ağrı şiddetlenir. Bu sebepten dolayı hasta 4-5 gün takip edilmelidir. Aksi takdirde büyük sorunlara yol açabilir.

Kaburga Zedelenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaburga çatlağı kırıkla aynı olmadığından bu durumda alçıya alınamaz ve ameliyat edilemez. Eğer kaburga çatlağı iç organlara zarar vememişse ve birden fazla zedelenmiş kaburgası varsa veya kalp hastalığı varsa hasta hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Bunun dısında tek kaburgası zedelenen ve başka hastalığı olmayan birine tedavi verilir ve tedavi takip edilir. Tedaviye başlarken ilk hedef ağrının azaltılması olmalıdır. Bu ağrıyı azaltmak için de kas gevşetici kullanılabilir. Eğer ağrı çok olursa ağrı kesici kullanılabilir. Eğer ağrı kesicilerde ağrıyı kesmezse kaburgalar arası sinirin bölgesel blokajı yapılmalıdır.
" } ] }