{ "title": "Kaburga Kırığı İyileşme Süresi", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/Kaburga-Kirigi-Iyilesme-Suresi-47.jpg", "date": "20.01.2024 13:07:01", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kaburga kırığı iyileşme süresi, Göğüs bölgesini etkileyecek biçimde gelişen düşme, sıkışma, çarpma, darp gibi durumlar sonucunda, dokununca hassasiyet ve çıtırdama sesi oluşması, hareket ederken ve nefes alıp verirken ağrı artışı gibi belirtiler kaburga kırığı şüphesi doğurur. En sık sebepleri arasında düşme, rakiple temas içeren sporlar yaparken darbe alma, trafik kazası geçirme ve diğer sebeplerle gerçekleşen şiddetli göğüs travmaları bulunur.

Kaburga kırığı iyileşme süresi: Özellikle kemiklerin daha kırılgan olduğu yaşlı bireylerde basit çarpmalar hatta zorlayıcı öksürük ve hapşırmalar dahi kaburga kırıklarına sebep olabilir. Kaburga kemiklerinde kırık oluşması travmanın şiddetli ve ciddi olduğunu gösterir. Birçok kaburga yaralanmasında yalnızca çatlaklar oluşmaktadır. Ağrılı olmasına karşın kaburga çatlakları kırıklar kadar tehlikeli değildir. Çünkü kemik kırıkları ortaya çıktığında, oluşan kırık parçaları akciğer gibi önemli organlara ve kan damarlarına zarar verebilmektedir.

Kaburga kırığı belirtileri nelerdir?

Çoğu halde, ciddi olmayan kaburga kırıkları bir iki ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Düzgün nefes alışverişi sağlanması ve zatürre gibi akciğer komplikasyonlarının oluşmaması için derin nefes alınabilme oldukça önemlidir. Kaburgada kırık belirtileri:
Kaburga kemiklerinde meydana gelen çatlaklar çok fazla komplikasyon oluşturma olasılığı taşımaz; ancak oluşan tam kırılmalar kan damarları ve iç organlara zarar verebilir. Risk de kırılan kaburga sayısıyla orantılı olarak artmaktadır.

Kaburga kırığı teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

Öncelikle kaburgada kırık olup olmadığını kesin olarak tespit etmek için göğüs bölgesinin röntgeni çekilmelidir. Röntgen hem kaburga kırıklarının teşhisi için önemli hem de yaşamsal organların kırılan kaburgadan zarar görüp görmediği hakkında en iyi bilgi veren teşhis metodudur. Kaburga kırığı teşhisi konulduktan sonra hayati organlar zarar görmemiş ise hastanın yaşına ve genel sağlık haline göre kaburga kırığı tedavi metotları şekillenmektedir. Birey eğer yaşlı, birden çok kaburga kırığı olan, sigara içen ve kalp hastasıysa yatarak tedavi uygulanır.

Kaburga kırığının tedavisinde birden çok kaburga kırığı veya tek kaburga kırığı olması da önemlidir. Kaburga kırıklarının tedavisinde maksat, bireyin yaşamış olduğu ağrının dindirilmesidir. Çünkü ağrı sebebiyle birey öksürmekte zorlanır, balgam atamaz ve bu da atelektazi ve zatürreeye neden olur. Kas gevşetici ilaç tedavisiyle kırık olan bölgede beden hareketlerini kısıtladığı için kas spazmı önlenmiş olur. Solunum egzersizleri ile balgam atmaya yardımcı ilaçlarda kaburga kırıklarının tedavisine eklenir.

Kullanılan ilaçlarla yeterli iyileşme sağlanmazsa, kaburgalar arası sinirin lokal blokajı yapılmak suretiyle ve deneyimli göğüs cerrahisi bu tedavi sayesinde yalnızca ağrının hissedildiği bölgeye ilaç vermiş olur. Karın travması veya mide kanaması şüphesi hallerinde ağrı kesici ilaçlar zararlı olacağı için sinir blokajı birinci plana alınır.

Geçmişte, hekimler kaburgaların hareketsiz kalmasını sağlamak ve kırıkları sabitlemek için göğüs bölgesini elastik bandajla sararlardı. Fakat anlaşıldı ki bu bandaj hastanın derin nefes almasını engellemekte ve zatürreye sebep olmaktadır. Bu nedenle artık kaburga kırıkları için bu tür bir tedavi uygulanılmamaktadır.
" } ] }