{ "title": "Kaburga Kemiği", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/kaburga-kemigi.jpg", "date": "21.01.2024 05:45:10", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kaburga kemiği, sırtımızdaki kemiklerden başlayarak, göğüs kemiğimize kadar uzanmış olan kemiklere \"kaburga kemiği\" denilmektedir. Özellikle insanlarda kıvrık, yassı ve her iki tarafında on iki adet olmak üzere toplamda yirmi dört adet kemik bulunmaktadır. İnsan vücudunda mevcut olan bu kemiklerin araları ise interkostal diye adlandırılan adaleler tarafından birbirine bağlanarak kapatılmıştır. Bu şekilde göğüsün içinde bulunan organları korumak için göğüs kafesini oluşturmuşlardır. Çoğunlukla üst tarafta mevcut olan yedi kemik asıl kaburga kemiği olarak bilinmektedir. Ayrıca iman tahtası diye bilinen göğüs kemikleri de stre-numa bağlı bir vaziyettedir. Arkada kalan beş adet kaburga kemiğinin üçü ise kendisinden bir önceki gelen kemiğe bağlı durumdayken diğer kalan iki kaburga kemiği de serbest durumda ve başka bir yere bağlı değildir.

Kaburga kemiği, bazı durumda insanın vücudunda boyun kemiği olarak da bilinir ve göğsün en üst tarafında yer alan fazladan bir kaburga kemiğidir. Ayrıca bu kemik dokulara baskı uygulaması sonrasında ağrılara sebep olabilmektedir. Çoğunlukla kaburga kemikleri dışarıdan herhangi bir baskıya maruz kaldığı zaman mesela, kişi dayak yediği zaman dışarıdan aldığı darbeler sonrasında çatlayabilir. Ayrıca geçirilen trafik kazalarının sonrasında ise kişinin vücudunun üzerinden herhangi bir şey geçmesinden dolayı kırık durumları da yaşanabilmektedir. Eğer kaza sonrasında kaburga kemiğinde herhangi bir kırık var ise mutlaka röntgen filmi çekilerek bakılmalıdır. Kişi nefes alırken çok fazla ağrı oluşuyor ise mutlaka bir kırık belirtisi var demektir. Genellikle kaburga kemiğinde meydana gelen bir kırık durumu söz konusu ise kişinin bütün gövdesi alçıya alınabilir ya da çok geniş bir plaster ile sarılarak tedavisi yapılabilmektedir.

Kaburga kemikleri, vücudumuzda boyundan başlayarak karın boşluğu arasında mevcut olan ve iskelet kemiğini oluşturan gruptur. İki köprücük kemiğinin altından başlayarak karın boşluğunda son bulmaktadır. Ayrıca kaburga kemikleri içerisinde akciğer ve kalbi korumasının dışında en önemli görevi ise soluk alıp vermede akciğerin en büyük yardımcısıdır. Kaburga kemikleri çoğunlukla yassı ve ince yapılı kemiklerin bir araya geldiği ve oluşturduğu kemik sistemidir. Bu ince yapılı kemikler vücudun ön kısmından göğüs kemiğine kadar ve vücudun arkasından da sırt omuruna kadar bağlantısı olan kemik yapısıdır. Kaburga kemikleri özellikle vücudun en önemli olan yapısından birisidir.
" } ] }