{ "title": "Kaburga Kemiği Kırığı", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/Kaburga-Kemigi-Kirigi-64.jpg", "date": "21.01.2024 16:02:02", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "
Kaburga Kemiği Kırığı, Kaburga kemiği göğüs kafesinin içinde bulunan kalp, akciğer, karaciğer, dalak gibi hayati organları koruma görevine sahiptir. Göğüs kafesinin her iki yanında 12'şer adet kaburga kemiği bulunur. Kaburga kemikleri sert fakat esnek bir yapıya sahiptir. Bu durumda nefes alıp verirken gerekli esnekliğin sağlanmasına yardımcı olur. Göğüs bilgesini etkileyecek derecede olan sıkışmalar, nefes alıp verirken oluşan ağrılar, dokunca oluşan hassasiyet gibi bulgular kaburga kemiği kırığı şüphesini oluşturur. Kaburga kemiği kırıklarının oluşmasının en sık nedenleri arasında düşme, spor kazaları, trafik kazaları gibi sebepler yer alır. Özellikle kemiklerin daha hassas olduğu yaşlı insanlarda öksürme bile kaburga kemiği kırıklarına sebebiyet vermektedir. Kaburga kemiklerinde oluşan çatlaklar kırıklar kadar tehlikeli değildir fakat yine de dikkatli olmak gerekir. Kaburga kemiği kırıkları ciddi boyutta tehlikelidir. Çünkü kaburga kemiklerinde oluşan kırıklar, akciğer başta olmak üzere birçok iç organa zarar verebilir. Kan damarlarının zedelenmesine neden olabilir. Çok fazla ciddi olmayan kaburga kırıkları 2 ay içinde kendini yenileyip iyileşmektedir.

Kaburga Kemiği Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Kaburga kemiği kırıklarının başlıca bulgularıdır. Bu tip durumlarda hastanın derhal doktora gözükmesi gerekir. Ayrıca golf, kürek çekme sporları, şiddetli ve uzun süren öksürükler kırılan kaburga kemiklerinin iyileştikten sonra sürekli tekrardan nüksetmesine neden olurlar.

Kaburga Kemiği Kırığı neden olur?
Kaburga kemiği Kırığı ve Sebep olduğu Komplikasyonlar
Kaburga kemiği kırığı şüphesi olan hastalara röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve kemik taraması gibi testler yapılır. Bu testler sayesinde kemiğin ne durumda olduğunu kırığın başka organlara ya da kan damarlarına zarar verip vermediği tespit edilir.

Kaburga kemiği kırıklarında tedavi nasıl yapılır?

Genelde bu tip kırıklar 6 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Hasta derin nefes alıp verirken çok fazla ağrı oluşabilir. Oluşan bu ağrıların zatürre hastalığına çevirmemesi için doktor çeşitli ağrı kesiciler ve antibiyotik tedavisi uygular.

" } ] }