{ "title": "Kaburga Kemiği Kanseri", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/kaburga-kemigi-kanseri.jpg", "date": "19.01.2024 10:48:23", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Kaburga Kemiği Kanseri, Kaburga kemikleri, yassı kemikler grubunda yer almaktadır. Kaburga kemiklerinin görevi bizim için hayati öneme sahip olan organları korumaktır. Bu organlar akciğerlerimiz ve kalbimizdir. Akciğerler ve kalp dışında dalak ve karaciğeri de sarmaktadır. Kaburga kemikleri tıp dilinde kosta olarak adlandırılmaktadır. Sağda ve solda toplam yirmi dört adet bulunmaktadır. Simetrik olarak on ikisi sağda on ikisi soldadır.

Kaburga kemiği kanserleri, primer ve sekonder olarak görülmektedir. Primer, kemiğin kendisinden kaynaklı olan anlamına gelmektedir. Sekonder ise metastazlara bağlıdır. Metastaz, kanserli olan dokulardan sağlıklı olan dokulara kanser hücrelerinin sıçramasıdır. Bazı kanser türleri kemiğe metastaz yapmayı çok severler. Bu kanserler; meme kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanserleridir. Bunların dışında olan kanserler de kemiğe metastaz yapma eğilimindedir. Metastazlar, kemikler için iki tiptir. Bu tipler, osteolitik ve osteoblastik tiplerdir. Osteolitik tiplerde kemik yıkımı mevcuttur. Kemik gittikçe trabeküler yapısını kaybeder ve kırılmaya eğilimli hale gelir. Osteoblastik tipler ise yapıcı olduğundan dolayı daha çok kitle ile kendisini gösterir. Bu kitle dışarıya şişlik olarak yansır. Kanser hastaları kemik metastazları açısından takip altına alınmaktadır. Takip edilmeyen hastalarda ise kemik metastazları kendisini semptomları ile gösterir.

Bu semptomlar; yaygın kemik ağrıları, kendiliğinden kemik kırıkları, gece terlemeleri, iştah kaybı ve kilo kaybıdır. Kilo kaybı son altı ay içerisinde yüzde on oranında olmalıdır. Yani hasta altı ay içinde yetmiş kilo iken altmış üç veya daha az kiloya düşmüş olmalıdır. Bu semptomlara sahip olan her hasta kanser demek değildir. Bunların ayırıcı tanısı doktorlar tarafından yapılmaktadır. Sayılmış olan semptomları olan hastalar acilen doktorlarına başvurmalıdır. Kanser metastazı açısından tarama yapılmalıdır. Bu taramalar genellikle PET-BT denilen cihazlar ile yapılmaktadır. Kaburga kemiği kanserleri, daha çok sekonder olarak görülmektedir. Primer olanlarına daha az rastlanır. Primer olanların semptomları da sekondere benzerlik göstermektedir. Ancak altta yatan başka bir kanser bulunmamaktadır. Hastalar yine bu semptomlar karşısında ilgisiz kalmamalıdır. Acilen onkoloji bölümüne başvurmalıdır.
" } ] }