{ "title": "Kaburga Kemiği İltihabı", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/Kaburga-Kemigi-Iltihabi-47.jpg", "date": "21.01.2024 15:45:14", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Kaburga kemiği iltihabı, tıp dilinde kostokondrit olarak geçmektedir. Bu rahatsızlık her bireyde görülebilmektedir. Hastalık daha çok genç insanlarda görülmektedir. Bildiğiniz gibi göğüs kafesi ciğerlerimiz koruyan önemli bir yapıdır. Bu kemikler sert ve kalın olduğu için bükülmeye veya hareket etme kabiliyetleri yoktur. Bu bölgenin zorlanmasına neden olan hareketler yapan kişilerde kaburga kemiği iltihabı görülme sıklığı daha fazla olmaktadır. Yapılan çalışmalarda kaburga kemiği iltihabına kadınlar erkeklerden daha sık yakalanmaktadır. Nefes alıp verdiğimiz zaman göğüs kafesinde de açılma meydana gelmektedir. Kaburgalarda açılmayı sağlayan yapı kıkırdaklardır. Kıkırdaklar vücudun eklem terlerinde bulunmaktadırlar. Göğüs kemiği ile kıkırdakların birleşmesini sağlayan noktaya kostokondral eklem adı verilmektedir. Rahatsızlık işte tam bu noktanın iltihaplanmasıdır ve ağrıya neden olmaktadır.

Kaburga kemiği iltihabı belirtileri; göğsün ön tarafında hissedilen bir ağrıya neden olmaktadır. Saplama hissi veren bu ağrı, hareket ederken, efor sarf ederken ya da derin nefes aldığımız zamanlarda daha çok fark edilir. Bölgeye elle baskı uygulandığı zaman acıya sebep olmaktadır. Küçük bir bölgede meydana gelen ağrı, zorlanma devam ederse daha geniş bir alanda hissedilebilmektedir. Ağrının görüldüğü noktalar genellikle 4, 5 ve 6. Kaburganın göğüs kemiği ile birleştiği noktada ortaya çıkmaktadır. Nadiren ağrı kalıcı olabilmektedir. Kaburga kemiği iltihabı, ne kadar insanda görülmektedir? Diye soracak olursak tam olarak yanıt verememekteyiz. Çünkü herkes bu ağrı için doktora gitmemektedir. Kendi kendine kaybolmaktadır. Bazı kişilerde kalp ile bağlantılı olduğunu düşünmektedirler.

Kaburga kemiği iltihabı tedavisi, genellikle ağrı kesici ilaçlar ve iltihap kurutucu ilaçlar ile tedavi edilmektedir. İltihap sökücü ilaçlar doktor kontrolünde alınması gerekmektedir. Ayın zamanda aç karnına içilmemelidir. Pıhtı önleyici ilaçlar kullanan kişiler, mide ülseri olanlar, astımı olanlar ya da hazımsızlık problemi yaşayanlar bu tip ilaçlardan kaçınmalıdır. İlaç kullanırken karnınız ağrıyor, hazımsızlık ya da kusma meydana geliyorsa ilacı kesmelisiniz. İltihap sökücü ilaçların etkili olmadığı vakalarda lokal anestezi ve steroid şırınga edilmesi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. İlaç kullanmak istemiyorsanız, ısıtma yastığı kullanma, buz uygulama, hafif germe hareketleri, ağrıyı artıran aktivitelerden kaçınma fayda sağlayabilecektir. Genelde bütün vakalar 6 ay içerisinde ortadan kaybolmaktadır.

" } ] }