{ "title": "Kaburga Kanseri", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/Kaburga-Kanseri-43.jpg", "date": "20.01.2024 20:46:35", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kaburga Kanseri, Tümör, kontrolsüz bölünen beden hücrelerinin ortaya çıktıkları doku ve/veya organ içerisinde kitlesel olarak büyümeleri neticesinde oluşturduğu kitle veya şişliktir. Büyüyen tümör zaman içerisinde sağlıklı dokulara sirayet ederek sağlıklı dokuların anormal dokularla yer değiştirmesine sebep olur. Kanserin oluş sebebi çoğunlukla bilinmez, kemiği zayıflatarak patolojik kırıklara sebep olur.

Kaburga kanseri: Kemik tümörlerinin çoğu iyi huyludur. Bazıları türler ise kötü huylu olabilir. Ender olarak, enfeksiyon, stres kırığı ve diğer tümör dışı haller tümöre benzer davranış gösterebilirler. İyi huylu tümörler hayatı tehdit etmez. Kötü huylu olanlar da bedende dağılarak metastaz oluşturabilirler. Kanserli hücrelerin bulundukları doku dışına doğrudan veya kan/lenf vasıtasıyla sıçramalarına metastaz (Yayılma) denmektedir.

Kaburga kanseri, primer ve sekonder olarak görülür. Primer, kemiğin kendinden kaynaklı olan anlamına gelir. Sekonder ise yayılmalara bağlıdır. Yayılmalar, kanserli olan dokulardan sağlıklı olan dokulara kanser hücrelerinin sirayet etmesidir. Bazı kanser türleri kemiğe yayılmayı çok severler. Bu kanserler; akciğer kanserleri, meme kanseri ve prostat kanseridir. Bunların dışında olan kanserler de kemiğe yayılma eğilimindedir. Yayılmalar, kemikler için iki tiptir. Bu tipler, osteoblastik ve osteolitik tiplerdir. Osteolitik tiplerde kemik yıkımı oluşur. Kemik zaman ilerledikçe trabeküler yapısını kaybeder ve kırılmaya eğilimli duruma gelir. Osteoblastik tiplerse yapıcı olduğu için daha çok kitleyle kendisini gösterir. Bu kitle dışarıya şişlik olarak yansımaktadır. Kanser hastaları kemik yayılmalar açısından takip altına alınmaktadır.

Kaburga kanseri belirtileri: Gece terlemeleri, yaygın kemik ağrıları, kendiliğinden kemik kırıkları, iştah kaybı ve kilo kaybıdır. Kilo kaybı son altı ay içerisinde %10 oranında olmalıdır. Bu semptomlara sahip olan her birey kanser demek değildir. Bunların ayırıcı tanısı uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Sayılmış olan semptomları olan bireyler acilen hekime başvurmalıdır. Kanser metastazı bakımından tarama yapılmalıdır. Bu taramalar çoğunlukla PET-BT denilen cihazlarla yapılmaktadır. Kaburga kanserleri, daha çok sekonder olarak görülmektedir. Primer olanlarına daha az rastlanır. Primer tip olanların belirtileri de sekondere benzerlik göstermektedir. Ancak altta yatan başka bir kanser olmamaktadır. Bireyler yine bu belirtiler karşısında ilgisiz kalmamalıdır. Zaman geçirmeden onkoloji bölümlerine başvurmalıdır.

Kaburga kanseri tedavisi: İyi huylu kemik tümörlerinin tedavisi tümörün tipine ve bireyin yaşına göre değişiklik göstermekle birlikte çoğu durumda gözlem yeterlidir. Bazı bireylerde tıbbi tedavi, ağrıyı geçirir. Bazıları da özellikle çocuklarda görülenler zamanla kendiliğinden kaybolur.

Kötü huylu bir kemik tümörüyle karşı karşıyaysanız, her zaman başka bir doktor ya da sağlık hizmet biriminin değerlendirmesini alabilirsiniz. Kemik kanserlerinin tedavisi bir sağlık ekibinin çalışmasıyla yapılır. Bu ekibi oluşturan doktorlar arasında ortopedik onkolog, radyasyon onkoloğu tıbbi onkolog, radyolog ve patologları sayabiliriz. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında ekibin hedefi kanseri yenmek ve ilişkili olan organ ya da ekstremiteyi korumaktır. Hastanın halini değerlendirmeyi takiben doktorlar birkaç tedavi seçeneğini birlikte kullanabilirler.
" } ] }