{ "title": "Kaburga Çatlağı", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/kaburga-catlagi(1).jpg", "date": "23.01.2024 04:35:34", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Kaburga Çatlağı, Göğüs kafesini oluşturan bu kemikler, sağda ve solda 12'şer tane olmak üzere toplam 24 tanedir. Kaburgaların hayati önem arz eden fonksiyonları bulunur. Kaburgalar akciğerleri, karaciğeri ve kalbi koruyarak, destek sağlar. Ayrıca nefes alıp vermede diyaframa yardımcı olurlar. Kaburgada oluşan kırık, ağrılar ve çatlaklar hayatı olumsuz etkiler. Kaburgalar darp, düşme veya çarpma gibi bir travma sebebiyle çatlayabilir. Göğüs bölgesine denk gelen çarpma, sıkışma, düşme ve darp gibi durumlardan sonra, özellikle hareket etme sonucunda ve nefes almakla artan batma ve ağrı, o bölgede dokunmakla hassasiyet ve çıtırdama duyulduğunda kaburga çatlağından şüphelenilir. Bu durum en fazla kemiklerin daha hassaslaştığı yaşı ilerlemiş insanlarda daha sık yaşanır. Ufak çatlaklar, bazen kuru öksürük ve hapşırık sonucu bile görülebilir.

Bu çatlakların tespit edilmesi için röntgen istenir. Fakat bir kısım çatlaklar röntgen sonucunda da görülmeyebilir. Buna rağmen alttaki hayati organlara verebileceği hasarın belirlenmesi için röntgen çekilmesi gereklidir. Bazı durumlarda travma sonrasında ağrı hissedilmeyebilir. Ağrı birkaç gün sonra şiddetli bir şekilde başlayabilir. Bazen de röntgen sonuçlarında önemli bir şey yokken, hasta hareketleri ile birkaç gün sonra akciğer hasarı ortaya çıkabilir. Bu nedenle travmayı takiben 3-4 gün sonra hastanın bir kez daha kontrolü istenir. Kaburga çatlakları alçıya alınmaz ve ameliyat edilmez. Kaburga çatlağı olduğu kesinleşirse ve iç organlara zarar vermemişse şu şekilde tedavi edilir:

Hasta yaşlı ve kronik sigara içicisi ya da kalp hastası ise birden fazla çatlağı varsa hastanın yatırılması istenir. Yaşı genç olanlarda ve tek kaburga çatlağı bulunan ve başka herhangi bir hastalığı olmayan kişilere tedavi verilerek evde dinlenmesi istenir. Tedavide ilk önce ağrının kesilmesi amaçlanır. Kaburgaların hareketlerinin kısıtlanması, öksürmeyi, nefes alıp vermeyi önlediği için istenmez. Vücut çatlak olan kesimde kendi hareketlerini kısıtladığı için bu da kas spazmına bağlı ağrıya neden olur. Bu nedenle hastaya kas gevşetici kremler verilir. Öksürme baskılandığı için balgam rahat çıkarılamaz. Bu da akciğerde zatürreye yol açabilir. Bunu önlemek için de tedaviye, solunum egzersizleri ile balgam çözücü ilaçlar eklenmelidir. Bazı durumlarda karın travması şüphesi ya da mide kanaması şüphesi varsa ağrı kesicilerin kullanılması sakıncalı olduğu için, sinir blokajı yapılması gerekir. Bu çatlaklar kimi durumlarda hayati önem taşıdığı için önemlidir, bundan dolayı uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Deneyimli bir fizik tedavi uzmanına muayene olarak gerekli tedaviyi uygulamak gerekir.

" } ] }