{ "title": "Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.kaburga.gen.tr/images/Kaburga-Agrisi-Nasil-Gecer-69.jpg", "date": "20.01.2024 11:53:47", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Kaburga ağrısı nasıl geçer, vücudumuzun üst bölümünde yer alan, göğüs kafesinin yapısını oluşturan, toplamda 24 adet olan yassı kemiklerin her birine verilen ada kaburga kemiği denilmektedir. Bu kemiklerin tamamının oluşturduğu bütüne ise kaburga adı verilmektedir. Asıl görevi soluk alıp vermede akciğerlere yardımcı olmak olan kaburga aynı zamanda iç organlarımızı (Kalp, akciğer, karaciğer) korumakla ve destek sağlamakla da görevlidir. Kaburga az önce de bahsettiğimiz gibi birden fazla yassı kemiğin bir araya gelerek oluşturduğu kemikler sistemidir. Bu kemikler vücudumuzun ön kısmında göğüs kemiğine, arka kısmında ise sırt omurlarına bağlantı yapmaktadırlar. Kaburga çeşitli sebeplerden dolayı bazen ağrı, bazen göğüste sıkışma, bazen gerilme ve bazen de göğüs kafesinin şişmesi şeklinde rahatsızlıklarla kendini gösterebilmektedir. Bazı durumlarda kaburga ağrısına ani yapılan hareketler, birden eğilip kalmak, sağa sola esnemek, yukarı doğru uzanmak gibi basit fakat sorun yaratacak hareketler sebep olduğu gibi bazen de organlarımızın sebep olduğu ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilmektedir. Bu makalemizde kaburga ağrısına nelerin neden olduğunu ve bu ağrıların nasıl giderilebileceğini anlatacağız.

Kaburga ağrıları neden olur?

Kaburga ağrılarını iki şekilde ele alabiliriz. İlki kaburga ağrısına doğrudan neden olan etmenler, diğeri ise kaburga ağrısına dolaylı yoldan neden olan etmenler. Doğrudan neden olan etmenler; Kaburga kemiği iltihabı, kaburga kırıkları, kaburga kıkırdağında meydana gelmiş hasar, romatoid artrit, osteoporoz, kaburga kaslarında multibl myelom, ısınmadan yapılan ağır spor hareketleri, ani yapılan hareketler şeklinde sıralayabiliriz.

Kaburga ağrısına dolaylı yoldan neden olan etmenleri ise; Gerilim ve ölüm korkusu (Anksiyete), asbest maruziyeti, tüberküloz, sırt omurlarında meydana gelen rahatsızlıklar, kadınlarda artık sık rastlanmakta olan göğüs kanseri, zatürre, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, kaburga altındaki organlarda meydana gelen bazı rahatsızlıklar (Kalp rahatsızlıkları, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, böbrek üstü bezlerinden dolayı oluşan rahatsızlıklar, pankreas kanseri ya da rahatsızlıkları) şeklinde sıralamak mümkün. İster dolaylı, isterse de doğrudan olsun kaburga ağrıları ciddiye alınması gereken ağrılardır. Özellikle ağrılar uzun süreli ve gün geçtikçe artan ağrılar şeklinde ise fazla zaman kaybetmeden ve nasıl olsa geçer deyip ihmal etmeden bir iç hastalıkları (Dahiliye) uzmanına mutlaka gidilmelidir.

Kaburga ağrısı nasıl tedavi edilir?

Kaburga ağrınız uzun zamandır varsa ve ağrı gittikçe artmış ise öncelikle yapılacak ilk şey zaman kaybetmeden bir dahiliye uzmanına görünmektir. Uzman doktor ilk olarak ağrının nedenini araştırarak gerekli tetkikleri yapacak ve nedene bağlı bir tedavi yolu izleyecektir. Kaburganın ağrımasına neden olan birçok hastalık çeşitli şekillerde tedavi edilmektedir. Nedenine bağlı olarak bazen, ağrılı bölgeye lokal anestezi uygulanarak interkostal sinir bloke edilebilir, bazen fizik tedavi uygulanabilir, bazı durumlarda ısıtma ve ışık tedavisi uygulanabilir iken bazı durumlarda ise cerrahi müdahaleye gerek duyula bilinmektedir. Bazı hastalarda (Anksiyete) ise tedaviye ek olarak psikolojik destek alınabilmektedir. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın hasta yakınları ve etrafındakiler hastanın tedavisinde hastaya moral vermeli iyileşme sürecini olumlu etkilemelidirler.
" } ] }